SwedishParadise

Vanliga frågor

ARBETE PÅGÅR PÅ EN FAQ! Börjar bli klart nu, men det är nog en del skvrifel kvar.

Här kan du få svar på dom absolut vanligaste frågorna.

Om du fortfarande har frågor efter att du har läst allt detta kan du fråga i #support-och-hjälp i Discord. Är du inte whitelistad än, skriv i #general-för-ickewhitelist istället.

När får jag svar på min ansökan?

Vi svarar på whitelist-ansökningar i den mån vi har ork, tid och lust. Med det sagt så är det generellt inte vanligt att ansökningar ligger längre än ett dygn utan svar, ibland händer det men de försvinner inte eller tappas inte bort och du behöver därför inte påminna oss eller tjata. Om du mot förmodan tjatar och taggar folk i Discord-chatter eller privat till developers/staff/support/någon annan så kommer din ansökan ignoreras eller nekas rakt av.

När du får svar på din ansökan får du även mer instruktioner på hur du går vidare, oftast till en muntlig intervju eller så skriver vi och talar om att din ansökan blivit nekad och eventuellt varför.

Du kan kolla status för din ansökan på whitelist-sidan.

Om din ansökan blev godkänd och du gick vidare till nästa steg kommer du få ett svar som informerar hur du går vidare, oftast får du en roll i Discord som ger dig tillgång till en kanal som heter "Whitelist Waitingroom" där muntliga intervjuer sker, även dessa när det finns tid, ork och lust - ofta blir du även taggad och får eventuellt kontakt med någon som planerar in en bestämd tid.

Om din ansökan blev nekad så får du svar på hemsidan, den här gången kommer det eventuellt beskrivas vad som var bristande i just din ansökan. Om du blivit nekad så kan du skicka in en ny ansökan en vecka efter den blivit nekad, ibland åtta dagar då det städas i ansökningarna lite efter midnatt varje dag.

Vad är knappen för...?

Det finns en alldeles egen "instruktionsbok" in-game som är jättelätt att navigera runt i efter en sväng igenom kategorierna.

Du kommer åt boken genom att skriva /help i in-game chatrutan som du får upp genom att klicka på T om du inte ändrat det manuellt. Denna listan uppdaterar sig efter just dina knappar och ändringar, därav är det ofta lättare att hitta rätt knapp för just dig än att fråga i discord.

Instruktionsboken innehåller även mycket annan information som kan vara nödvändig och viktig beroende på vad just du håller på med i staden.

Varför beter sig FiveM illa/konstigt?

Ja, du, det är en komplicerat fråga, som kan ha många svar.

Det kan vara en server-specifik bug, vilket vill säga att Demonen har gjort något dumt med en resurs. Sånt upptäcks relativt snabbt eftersom det är många som då har samma problem. Kika i #support-och-hjälp i Discord för att se om andra har rapporterat samma. Kan även vara värt att titta i #🛠updates om det ligger något där.

Ett annat alternativ är att det är en bug i FiveM. Händer inte så ofta, men ibland smyger det sig in fel. Bästa att göra är att starta om klienten helt (inte bara reconnect) och hoppas på att det löser sig.

Det absolut vanligaste problemet är ändå något som kallas "Cache taint", vilket innebär att din cache har blivit skadad. Oftast skall det lösa sig genom att starta om klienten (inte bara reconnect!), men ibland måste man vidta åtgärder.

För att rensa din cache, stäng ner FiveM och besök mappen %localappdata%\FiveM\FiveM.app (klippa och klistra till adressfältet i utforskaren.) Ta bort filen caches.xml (ändelsen .xml syns inte alltid!)

Starta sen om FiveM, så scannar den din cache åt dig.

Självklart, om du har lagt FiveM något annat ställe än det vanliga, så är det där du måste ta bort filen.

Hur hittar jag min klientlogg (CitizenFX.log)?

1): Gå till din FiveM katalog. %localappdata%\FiveM\FiveM.app (klippa och klistra till adressfältet i utforskaren).

2): Nu skall du se katalogen framför dig och du skall leta efter CitizenFX.log (se bild nedan)

3): Drag-n-drop på filen från katalogen till Discord och välj 'Upload'. Klart!

Kan jag få komma före i kö?

Det finns ett system som släpper dig före i kö om du alldeles nyligen har varit inne i spelet, men det släpper dig givetvis inte före andra i samma situation.

Om det inte är något helt särskilt, som till exempel att du skall arrangera ett event och fick en oväntat disconnect precis innan, så försöker vi att röra kösystemet minst möjligt.

Däremot tar vi gärna emot förslag på hur vi kan förbättra kösystemet helt generellt, så det blir bättre i framtiden.

Skapa en ticket där du beskriver ditt förslag så detaljerat du kan, och kom ihåg att välja en lämplig titel.

Kan jag få en revive?

Oftast inte.

Om det händer helt normala saker i spelet, som att du blir skjuten, ramlar ner från något högt, blir attackerad av bergslejon, krockar eller liknande, så är det en del av spelet. Du tog en risk, och resultatet av det var att du dog.

Ibland händer det dock att det är något fel. Till exempel om du har blivit utsatt för ett regelbrott som du dog av (RDM? VDM?), eller du dör av någon bug. Om det händer, skicka en /report och säg till.

Tyvärr har vi inte alltid admins tillgängliga, men vi gör vad vi kan för att verifiera att det du säger har hänt faktiskt har hänt, och sen får du en revive om vi anser att omständigheterna är korrekta för det.

Exempel på nästan automatiska "Nej":

 • Uppäten av bergslejon
 • Skjuten av NPC
 • Krockat med bilen
 • Ramlat från taket
 • Nerslagen av kompis (även om det var ett misstag)

I sådana situationer uppmanas du att rollspela på det istället. Kalla på en sjukvårdare, helt enkelt.

Finns inga sjukvårdare inne, kontakta polisen. Har dom inte tid att komma, så är du körd. Det är en del av spelet.

Varför får inte jag det jag bad om när någon annan fick det?!?

Oftast är det skillnad på din situation och den andra situationen. Kom ihåg att admins ser saker du inte ser, och ser därför skillnader på situationer du kanske upplever som helt lika.

Ibland handlar det om tillit.

Vi admins agerar på den informationen vi har tillgänglig. Det gäller inte bara att vi kollar i loggen, men vi håller även lite koll med Spectator Mode och andra verktyg.

Om vi inte såg vad som hände, och loggen är lite flummig på det, så måste vi agera på vad vi vet om dom involverade spelarna sen tidigare. Har du spelat på servern i 3 dagar så vet vi inget om dig, så ditt tidigare beteende och bemötande kan inte informera beslutet.

Sen har vi tyvärr några som försöker "städa sanningen" innan den presenteras, för att få saker som dom inte skulle få med en "ostädat sanning." Dom får ett trovärdighetsproblem sen, och då behandlas dom mer kritiskt än dom som jämt presenterar "ostädat sanning" när dom ber om något.

Hur får jag en ny karaktär?

Om du har tröttnat på din karaktär kan du ansöka om en ny. Tyvärr har vi fått låsa av den processen bakom en ansökning eftersom folk har missbrukat det för att bli av med skulder eller ta sig ur jobbiga situationer dom själv har satt sin karaktär i.

För att få det godkänd måste man ha ett positivt belopp pengar på sitt konto, inte vara eftersökt av polisen, inte vara eftersökt av kriminella och antingen vara okänd eller omtyckt i staden.

Med andra ord kan man inte få en "wipe" för att man har gjort bort sig, satt sig i skulder eller gjort maffian förbannad.

När man får en ny karaktär är det krav på att man spelar en ny karaktär. Det betyder att man inte får ha kvar ägodelar eller information från sin förra karaktär, samt att den nya karaktären skall skilja sig väsentligt från den nuvarande.

Det är även ett krav att man fortsätter spela sin karaktär enligt hur den karaktären är, helt fram till wipe. Om du inte var benägen att sälja alla dina fordon och ge bort pengarna till dina kamrater förra veckan så ser vi det som FailRP att du plötsligt blir det när du har en wipe på gång. Detta kan leda till att beslutet kring ditt beviljade karaktärsbyte ändras, vilket leder till att du att du måste leva med att ha gett bort alla dina grejer.

Vi försöker att inte låta andra spelares misstag och missbruk av tillit gå ut över dig, men kom ihåg att vi inte kan veta hur du tänker och tycker omkring just ditt karaktärsbyte och måste därför agera utifrån våra tidigare erfarenheter.

För att ansöka om ny karaktär/"wipe", skapa en ticket där du inkluderar...

 • Varför du vill byta
 • Vilket namn din nya karaktär kommer ha
 • Skillnaden på din nuvarande och din nya karaktär
 • Att du accepterar att din nuvarande karaktär kommer förlora alla sina tillgångar och kontakter

Finns en in-game Twitter?

Vi har fått frågan om twitter många gånger, och har diskuterat det fram och tillbaks massor.

Slutsatsen blir att det är för stor risk att det resulterar OOC chat och spam, så det är inget vi tänker ta in.

Om du känner att du har ett riktigt bra argument för varför vi skall ta in det, eller har en jättebra lösning på hur man undviker problemen, så uppmanas du att skapa en ticket.

Som alternativ till Twitter kan du använda #general i Discord, och företagschefer har ett kommando som heter /announce

Kan ni lägga in denna bilen?

Vi tar gärna emot förslag på bilar och oftast kommer dem ifrån GTA5 Mods eller LCPDFR där man enkelt kan få en överblick om vilken bil det gäller.

Det finns dock rätt hårda kriterier på om en bil skall läggas in på servern, och dem är:

 • Populär modell utifrån relevant prisklass
 • Funktionsduglig handling (detta påverkar styrning, fart med mera) som för oss går att ändra
 • Kvalitetssäkrad texture som reagerar på skador och inte tar för mycket minne hos slutanvändaren
 • Modifikationsmöjligheter hos mekanikern som gör att fordonet inte kommer enbart "as-is"
 • Inga uppenbara buggar utifrån kriterierna ovan men detta testar vi på våra servrar

Om du enbart lägger in förslag utifrån dem häftigaste bilderna så kan du inte förvänta dig särskilt mycket - men om du istället motiverar varför du vill ha in den specifika bilen så kan du förvänta dig ett bättre svar.

Vi är ingen server som lägger in varannat förslag eftersom det är mycket jobb att få till dem bra och kostar på prestandan.

Vill du ha enbart tilläggsbilar så är detta tyvärr inget som kommer uppnås, och det är väldigt många förslag som kan komma att rekommenderas så ifall du inte får ett svar är det troligtvis ett nej.

Inte ett terrängfordon?

Om man kör utanför vägarna med ett fordon som inte är avsedd för det kan man få upp varningen "Inte ett terrängfordon!"

Detta är för att påminna om reglerna, då specifikt §6.2

Eftersom det kommer förekomma en del fall där det är helt legitimt att köra där, fast scriptet påminner om §6.2, så har det inga omedelbara permanenta konsekvenser.

Väggreppet försämras lite, men om man kör hyfsat långsamt märks det bara på bilar som redan har ganska dåligt väggrepp. Du får väggreppet tillbaks när du kommer ut på vägen igen.

Stannar man offroad i mer än 10 sekunder, och kör snabbare än 50km/t, så går däcken på bilen sönder.

Om din körning är ett regelbrott eller inte bedöms från fall till fall, helt oberoende av vad scriptet säger, så om du tycker att scriptet har gjort fel får du gärna skicka en /report och be om hjälp. Givetvis lagar vi bilen åt dig om det bedöms att din körning var legitim, och det finns en admin tillgänglig att göra den bedömningen.

Åt andra hållet så är det du som ansvarar för att hålla dig till §6.2, och inte scriptet, så även om scriptet inte varnar betyder det inte automatiskt att du framför fordonet realistiskt.

Hittar du en plats där det borde tillåtas att köra, men som scriptet varnar om (till exempel en parkeringsplats med sand som underlag, men som helt tydligt är menad för parkering), säg till. Vi kommer upprätta "whitelistade" områden när det upptäcks konkreta behov.

Vad är ELS och varför luktar den ruttet ägg?

ELS är en resurs som står för Emergency Lightning System och finns på FiveM's officiella forum.

Denna resurs gör att så kallade ELS-bilar blir synkroniserade över servern, men detta gör att klienten blir oerhört lidande - alltså DU!

Det kräver mycket av klienten, samtidigt som det är en del lite jobbiga bugs. Bilar lagas automatiskt av att stänga av sirener, till exempel. I dagsläget finns det ingen ELS-resurs som når upp till dom kvalitetsmål vi har för servern.

Många utryckningsfordon är anpassade efter detta system och man kan se det på deras sirener om man tittar noga

Dem är bredare och oftast i den färgkombinationen ni ser på bilden.

Viktigt att tänka på när man lägger förslag om uttryckingsfordon, exempelvis via GTA5-mods, är att se ifall beskrivningen eller liknande innehåller ELS så är den inte kompatibel med vår server.

Det går inte heller att konvertera ett fordon som är ELS-anpassat till ett icke ELS - det kräver att man 3D modellerar om hela modellen och vi besitter inte den kompetensen för närvarande.

När kommer svenska uniformer och märkeskläder?

Streaming av kläder är en Beta Feature i FiveM just nu. Det betyder att det inte är klart än, och arbete kvarstår för att göra det stabilt och bra.

Vissa servrar har aktiverat streaming av kläder ändå, och det verkar fungera helt okej. Det må så vara, men än så länge är det för många problem som kvarstår för att vi skall lägga in det på Swedish Paradise.

När det är klart kommer vi antagligen lägga in massor med coola kläder, och ganska säkert uniformer för polis och sjukvårdare. Eftersom dom som gör FiveM fokuserar på annat nu (OneSync för 64 slots) kan det dock ta rätt så lång tid innan det händer.

Kommer det skins på vapen?

Skins på vapen är ganska stabilt och några av vapnen är riktigt fina.

Problemet är att en del av dom är lite för fina, med textures som är upp mot åtta gånger så hög upplösning som orginalet. Modellerna är också onödigt komplicerade för så små objekt.

Eftersom vapen sällan syns på nära håll, även av dom som faktiskt håller i dom, har vi gjort bedömningen att det inte är värt det för vad det kostar i prestanda.

Detta är något vi håller lite koll på då och då, och om bra vapenmodeller med rimliga textures dyker upp är vi på inget sätt negativa till att ta in dom.

När blir det plats med 64 spelare?

Dom som gör FiveM, Citizen FX Collective, har ett pågående arbete för att utöka antal spelarplatser. I första vända handlar det om 64 spelare, men dom siktar på att utöka hela vägen till 256. Detta kallas OneSync.

Ja, det betyder att med tiden kommer alla våra aktiva spelare att kunna vara på servern samtidigt!

Först måste tre saker hända:

 • Det blir tillräckligt klart för att kunna kallas "stabilt"
 • Våra scripts och system testas ordentligt mot OneSync
 • Stabiliteten testas genom att öka antalet spelare långsamt

I praktiken betyder det att vi med tiden kommer gå från 32 spelare till 35. När det är verifierad stabilt går vi till 40, och sen fortsätter vi så tills vi når 64 spelare eller smärtgränsen för våran aktiva spelarbas.

Det är inte bara servern och våra resurser/script som måste vara stabila, utan det är mycket mer krävande för klienten också. Om det visar sig att många av våra spelare har för klen lina eller dator för 64 spelare kan det bli så att vi stannar på 40 eller 50.

När blir ...-scriptet klart?

Just nu har vi en aktiv utvecklare på script, och han är sjuk. Det betyder att saker tar den tiden det tar, och det kan ta ganska lång tid.

Demonen jobbar i den takt han orkar, helt enkelt, och med dom kvalitetskrav vi har på script på servern kan det ta riktigt lång tid att få ihop saker.

Sen är det ju så att Demonen inte är någon världsmästare på scripting, så det blir bugs och problem med dom scripten som redan finns. Att laga befintliga script har högre prioritet än att bygga nya.

En annan faktor är att utvecklingen görs som en hobby. Det betyder att det jobbas på det som är roligt och givande att jobba på. Det finns inget sätt att tjata på någon för att göra det roligare.

Demonens personliga planering och prioritetslista är just privat, och inget som kommer publiceras. Saker kommer när det kommer, helt enkelt.

Håll ett öga på #🛠updates i Discord, så ser du när saker publiceras.

Kommer det flera lägenheter/bostader?

Det befintliga lägenhetsscriptet har några riktigt jobbiga begränsningar, vilket vi är fullt medvetna om.

Ett helt nytt sätt att hantera lägenheter är planerat, och en prototyp är jobbat på. Det är dock ganska långt från klart. Se delen om scripts för just det.

Just för att det är så begränsad kommer inget arbete läggas på att förbättra det befintliga systemet, eftersom det kommer hamna under yxan så snabbt det går.

Tyvärr betyder det att vi får leva med problem som försvinnande vapen och begränsningar i hur många lägenheter som finns ett bra tag till.

Kan man lägga saker i bilen?

I dagsläget, nej. Det kommer nog dröja ganska länge också.

Tyvärr är det på tok för strort potential för att untyttjas för fusk i dom scripten som finns idag, så vi måste först bygga nytt inventory-system och sen tänka ihop lite lösningar på dom problemen som kommer med själva konceptet att lägga saker i bilen.

Vilket fuskpotenital vill vi inte gå in på i någon sorts detalj eftersom det är ganska taskigt mot dom som kör såna script med dom problemen.

Kan ni ta in den här emoten?

Korta versionen: Ja, det kan vi.

För att lyfta in en emote behöver vi veta vad animationen heter, och vilken animation dictionary den ligger i. Utan den informationen kan den inte laddas. Exempel: amb@world_human_golf_player@male@idle_a

Sen måste vi testa lite om den går att använda för exploits. Till exempel kan man ta sig genom väggar med vissa animationer. Om det är fallet med den animationen du vill ha in så kanske den blir låst så man måste ha lite extra förtroende för att använda den.

Kan ni lösa så man kan lyfta på svårt skadade?

Det är på gång. Tyvärr är det många saker som bromsar utveckligen.

Se gärna delen om script för det största skälet till att det går lite långsamt.

Ett annat skäl till att det tar tid är att det är jättesvårt att utveckla när man är själv i utvecklingen, så det förutsätter att Demonen får tag på en testare som kan hjälpa till exakt när det behövs.

Det största skälet är att det har mycket stor exploit-potential, vilket vi försöker undvika så gott det går.

Tyvärr kan vi inte gå in på detaljer om såna exploits eftersom det skulle göra livet mycket surt för dom som har denna sortens script nu, men inte har löst dom problemen vi har identifierat.

När kommer animation på att dra vapen?

Denna hamnar egentligen under delen om script, men den kommer upp så pass ofta att den får nämnas specifikt.

Detta har vi redan en prototyp på inne på våran testserver, men det fungerar riktigt konstigt. Till exempel visas dra-vapen-animationen när man kliver ur ett fordon.

Hela problemet handlar om timing av animationer, vilket är riktigt pilligt, och synkroniserar olika baserad på ping. En bättre lösning letas, men det har relativt låg prioritet.